Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Uw gezondheid is onze zorg. Wij heffen belasting op uw lichaamsgewicht of bieden u een bredere stoel aan. Wij zorgen dat alleen gezonde mensen de grens mogen passeren. U kunt uw ziektes voorspellen, uw gezondheid monitoren en uw gedrag perfectioneren. Of een waarzegger raadplegen. Wij willen een gezonde bevolking en zullen u tegen elke prijs genezen. Elke prijs die wij maar vragen.

2.1 PALM READING

Kom meer te weten over uw toekomstige liefde, gezondheid en geluk
Palm Reading

Handlezen is de kunst of de praktijk van het voorspellen van de toekomst van een persoon door diens handpalm te onderzoeken. Handlezen en waarzeggerij floreren in tijden van recessie, waarschijnlijk omdat meer mensen dan op zoek zijn naar afleiding en naar de geruststelling dat er een betere toekomst in het verschiet ligt.

2.2 FAT TAX

Belasting op verzadigde vetten om gezond eten te stimuleren
Danish Ministry of Taxation

In 2011 experimenteerde de Deense regering met een nieuwe belastingmaatregel, waarbij €2,15 belasting werd geheven per kilo verzadigd vet in alle voedingsmiddelen met meer dan 2,3 procent vet. Hoewel het nieuwe beleid de schatkist volgens de New York Times $216 miljoen aan extra inkomsten opleverde, klaagden winkeliers dat de hoge prijzen consumenten over de grens naar Duitsland en Zweden dreven. De Fat Tax werd in 2012 opgeheven. Vergelijkbare beleidsplannen worden overgenomen of besproken in andere landen, waaronder Engeland en Japan. Politici in Puerto Rico overwegen de mogelijkheid om ouders van kinderen met overgewicht een boete op te leggen.

2.3 BARIATRIC FURNITURE

Ontworpen voor de bredere mens
Kusch+Co

Kusch+Co is een Duits bedrijf dat zitmeubelen produceert, ook voor de bredere mens.

 

In Europa en de Verenigde Staten woedt al enige tijd een discussie over de vraag of er in openbare ruimten, kantoren en wachtkamers verplicht zitmeubelen voor mensen met overgewicht moeten worden geplaatst. Echter, duidelijke wetgeving rond dit onderwerp ontbreekt. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen betalen klanten met overgewicht een toeslag voor extra zitruimte. Onlangs bepaalde een Canadese rechtbank dat luchtvaartmaatschappijen passagiers met overgewicht kosteloos een tweede stoel aan moeten bieden.

2.4 SIMULATION SUIT

Ervaar hoe het is om ouder te worden
GERT Ouderdomssimulatiepak
It Fits

Met het Wearable Elderly Action Simulation Suit ervaar en begrijp je de fysieke belemmeringen en de rompslomp waar een bejaarde dagelijks mee kan worden geconfronteerd.

2.5 ELECTRIC SHOCKER

Train je hersenen slechte gewoonten op te geven
Pavlok

Pavlok is een polsbandje dat u helpt te stoppen met slechte gewoonten zoals roken of nagelbijten. Het polsbandje geeft een elektrische schok zodra het gedrag waar u zich van wilt bevrijden de kop opsteekt. 

2.6 SMART NUTRITION

Telt voor u de calorieën
Situ
Michael Grothaus

Situ is een eenvoudige weegschaal die voedsel zowel in grammen weegt, als in calorieën en voedingsstoffen. Situ informeert de gebruiker vooraf over de calorieën en voedingswaarde van wat hij gaat eten.

 

Situ stuurt zijn data naar een app die gebruikers vertelt hoeveel calorieën en voedingsstoffen er in dat handjevol snacks zitten, hoeveel zout in dit stukje kaas, of hoeveel suiker in dat broodje. Het apparaat is te gebruiken voor complete thuisbereide maaltijden, maar ook voor afhaalgerechten. Situ helpt gebruikers om zich meer bewust te worden van hun voedsel en te handelen op basis van de informatie die de app geeft. 

2.7 QUANTIFIED SELF

Meet elk aspect van uw dagelijks leven
Project leven
Peter Joosten

Peter Joosten experimenteert met allerlei diëten, fysieke activiteiten en technologieën waarvan wordt aangenomen dat ze het lichaam en de kwaliteit van leven zouden optimaliseren. Via zijn blog bericht hij regelmatig over zijn activiteiten en de effecten die ze op hem hebben, met inbegrip van kwantitatieve en kwalitatieve data.

 

De tDCS-kit biedt een drugvrije doe-het-zelf methode om de concentratie te verhogen of depressie, angst en migraine te verminderen. Transcranial direct current simulation (tDCS) is een vorm van neurostimulatie waarbij een laag voltage stroom naar bepaalde hersengebieden wordt gestuurd via elektroden die op de hoofdhuid zijn aangebracht.

 

Training Mask verhoogt de efficiëntie van fitness trainingen, waardoor gebruikers de duur van hun training met twee-derde kunnen verminderen. Het masker verhoogt onder meer de longcapaciteit en zuurstofopname.

 

Polar M400 is een waterdicht horloge voor hardlopers met GPS en fitness-tracker. Het kan u helpen een optimale training in te plannen, uw records te breken en zelfs uw weg terug naar huis te vinden aan het eind van uw training.

 

Met de Xiaomi Mi Band kunnen gebruikers hun inspanningsniveau controleren, de loopafstand bijhouden en het aantal verbrande calorieën berekenen. De band staat in verbinding met een app om de training en het slaappatroon van de gebruiker te analyseren.

 

De Nike+ Sensor past onder de inlegzool van Nike+ schoenen en staat in verbinding met een Nike+ SportWatch GPS, iPhone 3GS/4, of een ander Nike+ tracking apparaat. De sensor meet snelheid, afstand, verstreken tijd en het aantal verbrande calorieën en stuurt deze informatie draadloos naar het apparaat voor real-time feedback.

 

Body Fat Caliper Accu-Measure. Dit apparaat stelt gebruikers in staat hun lichaamsvet te meten en hun BMI te berekenen.

 

Mabis SmartRead Automatic Digital Wrist Blood Pressure Monitor. Deze digitale bloeddrukmeter heeft een WGO-indicator, waardoor de bloeddruk onmiddellijk vergeleken kan worden met de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

 

2.8 COLOUR INDICATION

Persoonlijk gezondheidsmonitoringssysteem
E. chromi, The Scatalog
Alexandra Daisy Ginsberg en James King in samenwerking met het 2009 University of Cambridge iGEM team

The Scatalog is een fictief gepersonaliseerd systeem dat ziektes binnen het lichaam opspoort. 'E.chromi' (E.coli bacteriën die genetisch gemanipuleerd zijn om kleurpigmenten af te scheiden) zouden als yoghurt worden geconsumeerd en zich in de darmen nestelen, waar ze de chemische markers zouden opsporen die op een ziekte kunnen duiden. Wanneer de bacteriën een ziekte bespeurden, zouden ze een niet-te-missen waarschuwingssignaal produceren door de ontlasting helder te kleuren.

 

The Scatalog was het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpers en studenten synthetische biologie in 2009. Samen onderzochten zij de lange-termijn-effecten van de pigment-producerende bacteriën die de studenten hadden ontwikkeld. Ze trachtten zich verschillende vormen voor te stellen die de toepassing van E.chromi zou kunnen krijgen, en hoe dat ons dagelijks leven zou beïnvloeden. Ook minder wenselijke scenario’s kwamen aan bod. De Scatalog koffer is ontwikkeld om de discussie in het veld aan te wakkeren. Sinds 2009 is deze kritische fictie een serieus onderzoeksdoel geworden binnen de synthetische biologie.

2.9 THERAPEUTIC ROBOT

De voordelen van dierentherapie
JustoCat
Robyn Robotics AB

JustoCat is een katachtige robot ontworpen voor ouderen met dementie en hun verzorgers. De robot is zo groot en zwaar als een echte kat en gedraagt zich in veel opzichten hetzelfde, bijvoorbeeld wanneer hij zachtjes over de zijn rug wordt gestreeld. Maar het is ook een perfect hygiënische en duurzame robot die daarom gebruikt kan worden in de ouderenzorg, in verpleeghuizen en in de dagopvang. Medische testen wijzen uit dat de robot een kalmerend effect heeft, hetgeen weer kan leiden tot vermindering van medicatie.

2.10 FOOD FRAGRANCES

Bevorderen de eetlust op natuurlijke wijze
Ode

Ode is een nieuw product voor ouderen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Voor etenstijd wordt de authentieke geur van gerechten in de woonruimte verspreid, wat  de eetlust bevordert en kan helpen bij problemen met gewichtsverlies. Met verschillende geuren voor ontbijt, lunch en diner creëert ode een zintuiglijke verbinding met de maaltijden. 

Agata Jaworska, Giovanni Innella
Claus Wiersma
Kévin Bray, Thomas Buxó
Ina Hollmann
Eliza Mante, Hongjie Yang, Rana Ghavami

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Olympische Spelen.