Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Werk kan de klik van een muis zijn, een stap of een nier die te koop wordt aangeboden. Wij kwantificeren alles en zetten elke actie om in geld. U kunt uzelf trainen om efficiënter te slapen, zwaardere spullen te tillen en een hyper-performer te worden, en zo een betere werknemer worden. Maar werk kan ook uw gezin, uw gezondheid en uw leven opslokken. U werkt voor ons, wij werken voor u, we zitten allemaal in dezelfde business.

7.1 FAMILY BUSINESS

WORD EEN TIJDELIJKE AANNEMER
Made at The Life Fair
Lucas Maassen & Sons

Lucas Maassen & Sons is een meubelbedrijf. Maassen nam zijn drie zonen Thijme (13), Julian (11) en Maris (11) in dienst. De Nederlandse wet op de kinderarbeid schrijft voor dat zijn zonen slechts drie uur per week mogen werken, hetgeen de productietijd beperkt. Om de productie te verhogen nodigt het bedrijf bezoekers van The Life Fair uit om tijdelijke onderaannemers te worden. De resulterende producten worden ter verkoop aangeboden.

 

Als u een tijdelijk onderaannemer wilt worden, dient u de ontwerpinstructies van Thijme, Julian en Maris op te volgen. Als uw product tijdens The Life Fair wordt verkocht, draagt Lucas Maassen & Sons een deel van de winst aan u over.

7.2 ONLINE WORKER

Teken een schaap voor 0,02 cent
The Sheep Market
Aaron Koblin

TheSheepMarket.com is een verzameling van 10.000 schapen, gemaakt door werknemers via het Mechanical Turk arbeidsverdelingssysteem van Amazon,. Arbeiders kregen $0,02 om een 'naar links kijkend schaap' te tekenen. De tekeningen werden later te koop aangeboden. Met dit project wil Koblin de opkomst van nieuwe arbeidssystemen in het informatietijdperk ter discussie stellen.

7.3 LIFE SHARES

Word een aandeelhouder in Mike Merrill's leven
KmikeyM
Mike Merrill

KmikeyM is een systeem dat persoonlijke beslissingen neemt, gemodelleerd op de aandelenbeurs. Aandeelhouders wordt gevraagd te stemmen over belangrijke keuzes in het leven van Mike Merrill. Hoe meer aandelen iemand koopt, hoe meer invloed diens mening heeft op de keuzes die Mike met betrekking tot zijn werk en privéleven maakt.

 

Sinds 2008 hebben aandeelhouders gestemd over verschillende onderwerpen, waaronder de vraag of Mike zijn relatie met een contract moest bestendigen, een sterilisatie moest ondergaan, geen vlees meer moest eten, of verschillende bedrijven moest opkopen.

 

Aangezien er achter KmikeyM geen bedrijf schuilgaat, is de volledig operationele marktsimulatie in wezen een experiment in besluitvorming. Door taal en concepten te ontlenen aan de zakenwereld wil het project bijdragen aan het aansprakelijkheidsgehalte, de transparantie en de verslaglegging van collectieve besluitvorming.  

7.4 MODELLING AGENCY

Huur een kind of registreer het jouwe
Zaza

Zaza heeft kinderen in alle vormen en kleuren; grappig, stoer, mooi, enthousiast, lief en moedig. Het modellenbureau biedt volledig op maat gemaakte portfolio's op basis van hun database en de door hun gescoute modellen. Zaza biedt ook ervaren chaperonnes die de kinderen rond de fotoshoots begeleiden.

 

In sommige delen van de wereld is bemiddeling van kindmodellen uitgegroeid tot een lucratieve industrie. Sire Jackson, de driejarige zoon van de Amerikaanse rapper 50  Cent, heeft een modellencontract ter waarde van $700.000 bij de producent van kinderkoptelefoons Kidz Safe.

7.5 ENERGY CONTROL

Verander je gemoedstoestand
Thync

Thync helpt gebruikers hun gemoedstoestand vliegensvlug te veranderen. Het apparaat registreert neurosignalen en wordt bediend met een app die Thync Vibes genereert. Deze trillingen helpen de gebruiker te kalmeren of meer energie te krijgen. Het draagbare apparaat is ontworpen voor gebruik op het werk, tijdens het woon-werkverkeer of in de huiselijke omgeving.

 

De gebruikers van Thync vergelijken het effect  van de trillingen met een 'shot espresso' of een 'glas wijn'. Het onmiddellijke effect kan 30 minuten tot een uur aanhouden, maar kan daarna nog enkele uren nawerken. 

7.6 EGG FREEZING

Werk nu en neem later kinderen
IRMS Reproductive Medicine

Facebook en Apple waren de eerste grote werkgevers die werknemers een vergoeding betaalden wanneer zij om niet-medische redenen hun eicellen lieten invriezen.

 

Het invriezen van eicellen, eicel cryopreservatie  genoemd, is het proces waarbij een vrouw haar eicellen opslaat, zodat ze later in de baarmoeder kunnen worden teruggeplaatst. Zo kan zij kinderen krijgen op een moment waarop zij anders misschien onvruchtbaar zou zijn.

 

De behandeling maakt het vrouwen mogelijk te werken in de periode voordat hun vruchtbaarheid afneemt, een periode die samenvalt met de jaren waarin zij carrière kunnen maken.

7.7 WORKPLACE WELLNESS

Een beloning voor gezond gedrag
BP Wellness Program
BP

Werknemers van oliemaatschappij BP kunnen punten verdienen met gezond gedrag, zoals het meedoen aan preventieve screenings, testen en ontspanningsactiviteiten. Punten kunnen worden ingewisseld voor een cadeaukaart, te besteden bij meer dan 300 bedrijven, waaronder gezondheids- en wellnessketens, kledingwinkels, warenhuizen en sportwinkels, maar ook bij iTunes, verschillende restaurants en reisbureaus.

 

De deelnemende werknemers gebruiken een gratis door BP geleverd Fitbit apparaat, waarmee hun activiteiten, lichaamsbeweging, voeding, gewicht en slaap worden geregistreerd. Met behulp van de Fitbit software kunnen de activiteiten van werknemers eenvoudig worden bijgehouden en kan er zelfs naar specifieke individuen worden gekeken, mocht een bedrijf dat willen.

7.8 STEP MARKET

Genereer geld door te lopen
Bitwalking
Wristband by Murata

Bitwalking is een digitale valuta. Elke zogenoemde Walking Dollar (W$) wordt verdiend door ongeveer 10.000 stappen te zetten, oftewel 8 km te lopen. Een W$ zal gelijk staan aan $1 in de Bitwalking webwinkel, waar gebruikers hun geld uit kunnen geven.

 

Het wereldwijde netwerk wil samenwerkingen aangaan met sportmerken, gezondheidsinstanties, ziektekostenverzekeraars, milieuorganisaties en mogelijk ook adverteerders, die op deze wijze unieke inzichten kunnen verwerven in het publiek dat zij als hun doelgroep beschouwen.

 

In ontwikkelde landen zou de gemiddelde persoon ongeveer W$15 per maand verdienen, maar de Bitwalking regeling zou vooral veel kunnen betekenen voor mensen in armere landen, die vaak verder moeten lopen voor werk, school, of simpelweg het halen van water.

 

7.9 DOMESTIC WORKERS

Ondersteunt de rechten van ongeregistreerde schoonmakers
The Dutch Union of Domestic Workers

Naar schatting zijn er in Nederland 150.000 mensen werkzaam als huishoudelijke hulp, waarvan de helft zonder werkvergunning. Enkele honderdduizenden Nederlandse gezinnen vertrouwen hen hun huissleutels en soms hun kinderen toe.

 

Hoewel Nederland niet zonder schoonmaakhulp kan, loopt het land hopeloos achter als het om de behandeling van deze arbeidskrachten gaat. Landen als België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Italië en Spanje erkennen huishoudelijk werk als een serieus beroep. Zij hebben de markt gereguleerd en betere arbeidsvoorwaarden vastgelegd.

 

FNV Schoonmaak – onderdeel van de Nederlandse Federatie Vakbeweging – is een platform dat leden gebruiken om hun eisen te formuleren: respect voor hun werk, erkenning van hun werk en een werkvergunning. Hun slogan is '100.000 gezinnen vertrouwen ons'. De vakbond pleit voor ondertekening van ILO Overeenkomst 189, en tegen een wetsontwerp dat illegaal werk strafbaar maakt.

Agata Jaworska, Giovanni Innella
Claus Wiersma
Kévin Bray, Thomas Buxó
Ina Hollmann
Eliza Mante, Hongjie Yang, Rana Ghavami

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Olympische Spelen.