Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Veiligheid is wat wij over u weten, door middel van identificatie en controle. Veiligheid is ervoor zorgen dat u daar bent waar u geen kwaad kunt doen. Veiligheid is anoniem zijn, niemand de kans geven u te identificeren. Blijf veilig, vorm uw eigen leger, vertrouw niemand en vooral ons niet.

8.1 BULLETPROOF CLOTHING

Lichtgewicht kleding die functioneert als betrouwbaar, kogelvrij pantser
Armour T-shirt Men and Women, Barbarano Jacket, Nasca Vest
Miguel Caballero S.A.S.

Miguel Caballero is een modeontwerper die kogelvrije merkkleding aanbiedt. De kleding is dun, licht, flexibel en discreet.

 

8.2 SMART GUN

Voorkomt ongeautoriseerd gebruik
Armatix Smart System
Armatix

Conventionele handwapens zijn tegen ongeautoriseerd gebruik beveiligd met een veiligheidspin of een ander beveiligingssysteem. Het Armatix Smart System maakt gebruik van elektronische intelligentie om de veiligheid van het wapen te verbeteren.

 

Het radiografische horloge van Smart System regelt het gebruik en de bediening van het handwapen. Een Smart System handwapen kan alleen schieten als het zich binnen bereik van het horloge bevindt. Zodra het radiocontact wordt verbroken – bijvoorbeeld omdat het wapen uit de hand van de schutter wordt geslagen, of in geval van verlies of diefstal – schakelt het zichzelf automatisch uit. Het veiligheidssysteem wordt ontgrendeld met een pincode op het radiografische horloge.

 

8.3 PROTEST SUIT

Versterkt je hartslag bij grootschalige straatprotesten
Suited for Subversion
Ralph Borland

Suited for Subversion is een pak dat de drager beschermt tijdens grootschalige straatprotesten. Het pak registreert de hartslag van de drager en projecteert een versterkte hartslag vanuit een luidspreker in de borst van het pak. Het vormt een pantser, maar is ook ontwapenend; zowel provocatie als bescherming.

 

8.4 POLICE TRAINING

Word een tegenstander in een protestsituatie
Mobiele Eenheid (ME)
Politieacademie

Als onderdeel van de opleiding ordehandhaving organiseert de Nederlandse Politieacademie voor de ME simulatierellen. Gewone burgers worden gevraagd om een dag lang als relschoppers op te treden.

 

Deze tegenstanders zorgen ervoor dat de ME zo realistisch mogelijk kan oefenen. Verschillende scenario's worden nagespeeld en tegenstanders krijgen de opdracht een rol te spelen die kan variëren van passief en coöperatief tot demonstrerend en gewelddadig, bijvoorbeeld door stenen naar de ME’ers te gooien. Tijdens de training worden situaties nagespeeld waarin de ME geweld gebruikt  of de agressie juist van de relschoppers komt.

 

 

8.5 ALGORITHMIC CITIZENSHIP

Uw rechten bepaald door uw aanwezigheid op het internet
Citizen Ex
James Bridle

Algorithmic Citizenship is een vorm van burgerschap die niet bij de geboorte op grond van complexe juridische documenten wordt vastgelegd, maar gedurende het leven door middel van digitale data tot stand komt. Net als andere geautomatiseerde processen gebeurt de toekenning van burgerrechten nagenoeg onmiddellijk en kunnen ze voortdurend worden herzien en opnieuw gedefinieerd. Het algoritme kan een nationaliteit in een oneindig aantal subnationaliteiten onderverdelen en deze continu tegen elkaar afwegen om combinaties van voorkeuren voor verschillende naties te produceren. Omdat het burgerschap voortdurend wordt geherdefinieerd en herschreven veranderen ook de loyaliteit en rechten van het individu.

 

Citizen Ex baseert de berekening van het Algorithmic Citizenship op het online gedrag van de gebruiker. Elke website die wordt bezocht dient als bewijs voor de voorkeur voor een bepaalde plaats en wordt toegevoegd aan een telkens te herzien burgerschap. Omdat het Internet overal is, kan men overal naartoe, en omdat het Internet een realiteit is, heeft dit ook gevolgen.

 

Deze vorm van burgerschap wordt al gebruikt door verschillende nationale inlichtingsdiensten.

 

8.6 PROTECTIVE CLOTHING

Bescherm uzelf tegen elektromagnetische velden
Electromagnetic Radiation Protective Clothing
Holland Shielding Systems BV

Mobiele telefoons, satellieten, radiozenders, haardrogers, magnetrons, muziekspelers, computers, elektriciteitsnetten, spelcomputers en op het lichaam gedragen elektronica creëren stuk voor stuk elektromagnetische velden (EMV), waaraan wij gedurende ons leven worden blootgesteld.

 

De EMV-bescherming van Holland Shielding System kent een scala aan oplossingen voor allerlei verschillende levensstijlen. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om blootstelling aan elektromagnetische velden volledig te vermijden, stelt het bedrijf mensen in staat actie te ondernemen en de hoeveelheid straling te beperken.

8.7 DISTRACTING T-SHIRT

Misleid auto-tagging op sociale media
Realface Glamouflage
Simone C. Niquille

Realface Glamouflage is een collectie T-shirts die elektronische gezichtsherkenning ontregelen. Op de Realface Glamouflage shirts zijn de gezichten afgebeeld van mensen die beroemdheden imiteren, en gezichten zoals die gebruikt worden voor nepaccounts en Internet spam. Van beide typen gezichten bestaan er oneindig veel, wat vragen oproept over identiteit, privacy en authenticiteit. Realface Glamouflage biedt privacy op de manier hoe het zou moeten, in de vorm van een alledaags product zoals een T-shirt.

 

8.8 ANONYMOUS

Sluit je aan bij een leiderloze organisatie van hacktivisten
Anonymous

Anonymous is een informeel internationaal netwerk van activisten en hacktivisten.

 

De leden van Anonymous (of ‘Anons’) strijden tegen internetcensuur en -controle. Het merendeel van hun acties richt zich tegen overheden, organisaties en bedrijven die zij van censuur beschuldigen. De groep kent weinig regels, maar iemands identiteit mag niet openbaar worden gemaakt, er mag niet over de groep worden gesproken en de media mogen niet worden aangevallen.

 

In het publieke domein zijn Anons te herkennen aan het Guy Fawkes masker dat zij dragen.

 

8.9 OFF-THE-SHELF PERSONS

Creëert synthetische natuurlijke personen voor u
Special Purpose Human Organ Vehicle (work in progress)
Heath Bunting

Heath Bunting creëert 'off-the-shelf personen' (nieuwe identiteiten) voor speciale projecten – bijvoorbeeld om corruptie bij de politie op een veilige manier te kunnen onderzoeken.

 

In dit geval wordt echter een nieuwe identiteit gecreëerd om als specifieke drager te fungeren die het internationale verbod op de handel in menselijke organen kan omzeilen. Het is namelijk illegaal om een menselijk orgaan aan een andere persoon te verkopen, maar het is niet illegaal om een persoon te verkopen die de eigenaar van menselijke organen is.

 

De persoon met een nieuwe identiteit verwerft de organen via donatie en vervolgens kan deze nieuwe identiteit, mét de rechten op de organen, worden verkocht. De synthetische natuurlijke persoon wordt op deze manier een specifiek voor dat doel gecreëerd voertuig van menselijke organen.

 

8.10 INVISIBLE

Geeft tegenwicht aan genetische surveillance
Invisible
Heather Dewey-Hagborg

Invisible is een tactische kit die bescherming biedt tegen nieuwe vormen van biologische surveillance.

 

De eerste spray, gemaakt door informatiekunstenaar Dewey-Hagborg, heeft de titel Erase en is een 'anti-DNA reinigingsproduct', vergelijkbaar met een desinfecterende spray. Replace, daarentegen, is een spray die een mengsel van genetisch materiaal aan een DNA monster toevoegt om de details van het origineel te verhullen. Als set kunnen ze worden gebruikt om alles schoon te vegen, of om een alternatief genetisch monster te maken en zo iemands genetische privacy te beschermen.

8.11 DNA PHENOTYPING

Voorspelt het uiterlijk en de afstamming van een onbekend persoon
DNA Phenotyping
Parabon Snapshot

Snapshot is een dienst die op basis van DNA het uiterlijk van een onbekend persoon kan voorspellen. Snapshot wordt gebruikt om nieuwe aanknopingspunten te vinden in een forensisch onderzoek, om een lijst van verdachten te specificeren of onbekende menselijke resten te identificeren.

 

Vanuit DNA of ander biologisch bewijsmateriaal wordt een compositieprofiel samengesteld met oogkleur, huidskleur, haarkleur, gelaatsuitdrukking en een gedetailleerd rapport over de biogeografische afkomst. Dergelijke wetenschappelijke en objectieve beschrijvingen zijn bedoeld om onderzoek efficiënter te maken. 

Agata Jaworska, Giovanni Innella
Claus Wiersma
Kévin Bray, Thomas Buxó
Ina Hollmann
Eliza Mante, Hongjie Yang, Rana Ghavami

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Olympische Spelen.