Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Iedereen zal uiteindelijk sterven, maar wellicht kunt u zelf kiezen hoe en wanneer. Uw lichaam kan worden ingevroren totdat een nieuwe medische behandeling beschikbaar komt. Uw avatar kan voor altijd voortleven. Als u sterft kunnen we energie uit uw lichaam opwekken. De dood kan u worden opgelegd als een vorm van straf. De dood kan iets zijn waar u actief voor kiest. Een algoritme kan beslissen over leven en dood. Een algoritme dat wij voor iedereen programmeren.

9.1 DEATH MACHINE

Een achtbaan ontworpen om je leven te beëindigen
Julijonas Urbonas
Euthanasia Coaster

Deze hypothetische euthanasiemachine, in de vorm van een achtbaan, viert de grenzen van het menselijk lichaam. De machine is ontworpen om het leven van een mens op een humane manier – met elegantie en euforie – te beëindigen. De gebruiker wordt onderworpen aan een reeks intensieve bewegingspatronen die verschillende unieke ervaringen opwekken, van euforie tot opwinding, en van tunnelvisie tot het verlies van bewustzijn, uiteindelijk resulterend in de dood.

 

Medische adviseurs: Dr. Michael Gresty, Spatial Disorientation Lab, Imperial College, London. Modelbouw door Paulius Vitkauskas.

9.2 CRYONICS

Preserveer uzelf totdat een toekomstige medische technologie u weer tot leven kan wekken
Alcor Life Extension Foundation

De Alcor Life Extension Foundation is wereldleider op het terrein van cyronisme. Alcor  is een non-profit organisatie die in 1972 werd opgericht en is gevestigd in Scottsdale, Arizona. Het bedrijf houdt zich bezig met onderzoek naar en de technologische ontwikkeling van een experimentele procedure die een mens met behulp van de best beschikbare technologie preserveert, met als doel diens leven te redden.

 

Alcor veronderstelt dat de medische technologie zich in de komende decennia verder zal ontwikkelen dan het in de afgelopen eeuwen heeft gedaan. Daardoor zal het mogelijk worden schade op cellulair en moleculair niveau te genezen en de lichamelijke en geestelijke gezondheid volledig te herstellen. 

 

9.3 ALGORITHMIC MORALITY

Zelfrijdende auto's die geprogrammeerd zijn om selectief te doden
Autonomous Vehicles Need Experimental Ethics: Are We Ready for Utilitarian Cars?
Onderzoeker: Jean-François Bonnefon. Onderzoek ondersteund door: Institute for Advanced Study in Toulouse, Frankrijk

De brede invoering van zelfrijdende, autonome voertuigen (AVs) belooft het aantal verkeersongevallen drastisch te verminderen.

 

Sommige ongelukken zullen echter onvermijdelijk zijn, want in bepaalde situaties zal een zelfrijdende auto de minste van twee kwaden moeten kiezen. Bijvoorbeeld de keuze tussen het aanrijden van een voetganger op de weg of een voorbijganger op de stoep; of de keuze tussen het aanrijden van een groep voetgangers of de passagier opofferen door tegen een muur te rijden.

 

Het is een uitdaging algoritmen te ontwikkelen waarmee een AV dergelijke morele keuzes kan maken. Deze morele algoritmen moeten drie potentieel onverenigbare doelstellingen vervullen: consistent zijn, geen publieke verontwaardiging veroorzaken en autokopers niet ontmoedigen.


 

Deze enquête is ontworpen om het publiek te vragen hoe AVs geprogrammeerd moeten worden om het aantal doden – in geval van onvermijdelijke ongevallen – zoveel mogelijk te beperken.

 

9.4 EXECUTED OFFENDERS

Hoor hun laatste woorden
Amicus
amicus-alj.com

Amicus is een kleine justitiële liefdadigheidsinstelling die mensen vertegenwoordigt die in de Verenigde Staten de doodstraf hebben gekregen.

 

Amicus is van mening dat de doodstraf onevenredig vaak wordt opgelegd aan de meest kwetsbaren in de samenleving, waarmee hun recht op een eerlijk proces en gelijkheid voor de wet wordt geschonden. Amicus wil diegenen ondersteunen die zich zonder hulp geen goede verdediging kunnen veroorloven.

9.5 ETERNAL YOU

Uw virtuele zelf leeft voort
ETER9

ETER9 is een sociaal netwerk dat kunstmatige intelligentie (KI) inzet om een gemeenschap te vormen waarin mensen en virtuele entiteiten voor eeuwig met elkaar kunnen communiceren.

 

Elke gebruiker heeft een virtuele zelf, een zogenaamde 'counterpart', die de gebruiker het eeuwig leven geeft en hem de onafgebroken mogelijkheid geeft om 24/7 op het netwerk te communiceren, zelfs wanneer de gebruiker offline is of niet meer leeft. De counterparts nemen informatie op aan de hand van berichten en reacties. Hoe meer acties een gebruiker onderneemt, hoe meer de counterpart leert en hoe effectiever de interactie wordt. ETER9 maakt het gebruikers mogelijk om verbindingen aan te gaan met zowel menselijke als virtuele wezens.

 

ETER9 is momenteel in een testfase. Er hebben zich tot op heden meer dan 50.000 gebruikers geregistreerd.

 

Het platform is één van de vele nieuwe KI-aangestuurde diensten waarmee onderzoek wordt gedaan naar het digitale hiernamaals.

 

9.6 MICROBIAL FUEL CELL

Gebruik uw chemische potentieel
Afterlife
Auger-Loizeau

Afterlife biedt een technologische dienst die na het overlijden een tastbare uitdrukking geeft van het leven.

 

Het speculatieve designproject wil het chemische potentieel van de mens na zijn biologische dood vasthouden en omzetten in elektrische energie. Een microbiële brandstofcel maakt gebruik van een elektrochemische reactie om elektriciteit te generen uit het organisch materiaal van de overleden persoon.

 

De dienst geeft sluitend bewijs van een leven na de dood, waarbij het leven wordt opgeslagen in een batterij.

Agata Jaworska, Giovanni Innella
Claus Wiersma
Kévin Bray, Thomas Buxó
Ina Hollmann
Eliza Mante, Hongjie Yang, Rana Ghavami

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Olympische Spelen.